Депутатите се събират след 25-дневна ваканция

Народното събрание ще проведе първото си заседание за новата година. Депутатите се събират за зимната си сесия след 25 дни коледна ваканция. В дневния ред са промени в законите за кредитните институции, за защита от дискриминация, за виното и спиртните напитки, за лекарствените продукти.

 

Преди това обаче се очаква лидерите на парламентарните групи да направят традиционните си декларации, в които да очертаят приоритетите си за новия политически сезон. Той се очаква с повишен интерес заради възникналото напрежение между „Атака” и управляващото мнозинство. Под въпрос е и как ще се държи опозицията в лицето на ГЕРБ и кой ще осигурява кворумът в пленарната зала. В рамките на тази парламентарна сесия ще се проведат и изборите за европейски парламент.

 

Заседанието на депутатите ще продължи с блиц контрол с участието на премиера Пламен Орешарски и тримата му вицепремиери - Даниела Бобева, Зинаида Златанова и Цветлин Йовчев. В 12:30 се очаква те да отговарят на въпроси на парламентарните групи по актуални теми.