В целия хаос арестуваха и Бисер Миланов – Петното, след като заплаши журналист

Въпреки призивите за мащабен протест в първия ден на Народното събрание, на площада пред НС се събраха малък брой хора. През деня бе засилена и охраната в сградата на НС.

 

Протестиращите направиха неуспешен опит да блокират движението на бул. „Цар Освободител”. След това се отправиха към Ректората. И отново опитаха да затворят пътя. А двама от тях бяха глобени за неправилно пресичане. В същото време между храм-паметника „Александър Невски” и сградата на Светия синод се събраха и хора в подкрепа на правителството.


Двата протеста си приличаха по това, че бяха малобройни. А малко преди обед полицията задържа Бисер Миланов, известен с прякора Петното. До напрежението се стигна след свада на Миланов с македонец дошъл в София, за да поиска оставката на кабинета Орешарски.


След междусъседската свада Бисер Миланов се държа агресивно и към колега журналист. От МВР уточниха, че задържането му е заради други прояви, които нямат общо с протеста.
Бисер Миланов беше арестуван след като заплаши журналист от друга телевизия. След излъчените кадри, главният прокурор Сотир Цацаров е изискал всички разследвания за Миланов. Изпратени са две – за разпространение на расова омраза и за заплаха за убийство. Прокуратурата ще преценява дали да му повдигне обвинения и да поиска задържането му за 72 часа.  


Бисер Миланов, познат с прякора „Петното” е един от най-честите участници в протестите от миналата година, въпреки че многократно  беше посочван от останалите протестиращи като провокатор. Ръководител е на Национално движение „Свобода”, както и е един от най-редовните участниците в преговорите на протестиращи с премиера Пламен Орешарски.


Преди да стане известен на обществото обаче Бисер Миланов е станал известен на полицията. Пътят на Бисер Миланов тръгва от Русе, а криминалните му регистрации тръгват още преди 90-та година. Бил е съден за две кражби, една от които на автомобил, също и за съпротива на полицай. Лежал е в затвора, бягал е от затвора, след това пак е лежал – за хулиганство и за нанасяне на тежка телесна повреда.


В момента срещу Бисер Миланов се водят две досъдебни производства – за разпространение на расова омраза и за заплаха за убийство. Първото е след изява на Миланов и сподвижниците му пред джамията Баня баши на 2 ноември. Тогава мъжете са се движили по бул. „Мария Луиза” в района на джамията с джип и с помощта на два мегафона, през отворените прозорци на автомобила, са отправяли призиви към гражданите за саморазправа.


Второто досъдебно производство срещу Бисер Миланов е за заплаха за убийство на момиче, което е участвало в протестите. Тепърва прокуратурата преценява дали да повдигне обвинения на Бисер Миланов и сподвижниците му.


А ето как протече първият работен ден на депутатите след новогодишната им почивка. Традиционният ритуал с политическите речи за старта на новия сезон се пообърка. От ГЕРБ не пожелаха да са първи, защото са в опозиция. От БСП пък не искаха да първи, защото са втори. От ДПС се обидиха, а „Атака” съвсем се отказа от правото си на встъпителна реч. За да елиминира напрежението, Сергей Станишев все пак взе думата.


Час по-късно опозицията все пак се реши. И също влезе в предизборен тон.


„Този парламент рано или късно, по-скоро рано, ще си тръгне”, отсече Цецка Цачева.
С това пленарната зала утихна. В кулоарите обаче имаше вълнения по темата с раздорите в БСП след самостоятелната заявка на Георги Първанов.


„Не мога да не кажа, че тези действия имат пряко негативно действие върху кабинета Орешарски”, заяви председателят на ДПС Лютви Местан.


Индиректно лидерът на ДПС обвини Бойко Борисов в съглашателство с Георги Първанов. А Реформаторския блок – че е пристанал на бившия премиер. Отговорът на Бойко Борисов не закъсня.


Абсолютно нищо общо нямам с проекта АБВ, точно обратното. Не може в един проект да участват президентът им, вътрешният министър и външният министър и ние да не му обърнем внимание. Мен те винаги са ме притеснявали повече от Станишев”, заяви Бойко Борисов и иронично успокои лидера на БСП.


Без отговор остана най-щекотливият въпрос – ще се откаже ли Волен Сидеров от имунитета си заради скандала на летище Варна. Лидерът на „Атака” остана мълчалив, а депутатите му – кротки. Вместо тях с темата се заеха от ГЕРБ.


Важните неща се случват в пленарна зала, не се случват по трибунки тук някъде. Ако ГЕРБ имаха да кажат нещо, можеха да го направят сутринта. Видяхте какво надцакване беше сутринта да вземат ли думата или да не я вземат”, коментира зам.-председателят на НС Мая Манолова.


Управляващите увериха, че ще гласуват за сваляне на имунитета на Сидеров, ако той доброволно не се раздели с него.


Повече по темата гледайте във видеото.