На места в Родопите, Странджа и източната част Стара планина слабо ще превалява

В четвъртък времето ще е променливо. Облаците, които днес покриха Балканите, се изнасят, макар и бавно на изток, и утре следобед ще са над Турция и Черно море. Затова сутринта у нас ще е облачна и с дъжд в югоизточните райони. До обед преваляванията ще спрат, а следобед и облаците почти навсякъде ще намалеят до слънчево време.


Вятърът ще отслабне най-късно в Североизточна България. Минималните температури ще са между нула и 7 - 8 градуса, а дневните ще достигнат 8 - 12 градуса като по-хладно ще остане в северозападните райони.


И в планините преди обед ще е ветровито, облачно и мъгливо. На места в Родопите, Странджа и Източна Стара планина слабо ще превалява. Следобед и там слънцето ще се покаже. Вятърът ще отслабне и ще се обърне от запад-северозапад. Максималната температура на 1500 м ще е около 4 , а над 2000 - под нулата.


С вятър, облаци и дъжд в Западна Европа утре започва  поредното захлаждане от океана. Сняг се очаква в планините на Испания и в Швейцарските Алпи.


Над Централна Европа област на високо налягане ще създава условия за повече слънце, но и за продължителни зимни мъгли. На Балканите налягането също ще се повишава, което не дава надежди за нови валежи до края на седмицата. Истинска зима имат в скандинавските страни, Прибалтика и Русия, а в далечна Австралия проблемите идват от лятото.


Днес в град Аделаида в Южна Австралия отчетоха 45 градуса на сянка. Част от населението намира спасение от горещините във водите на океана, а друга - в болниците, където броя на потърсилите помощ нарастна с 15%. Прогнозите за близките седмици са за още по-високи температури.


У нас в петък ще е слънчево с висока облачност и намалена видимост сутринта в низините. В събота ще има и облаци, и слънце. Мъглите ще са само в някои части на  Горнотракийската низина. И в неделя ще е слънчево, но само до обяд - следобед облаците от запад ще се увеличат и вятърът ще се усили.


В понеделник времето ще е променливо и ветровито, преди обед със слаби валежи от дъжд, а следобед със слънце. Във вторник вятърът ще отслабне и ще бъде предимно слънчево и сравнително топло.


Пълната прогноза за времето вижте на Sinoptik.bg


Следете на живо пътната обстановка и атмосферните условия само на Kamerite.bg