Поводът са публикации, твърдящи че той е общувал редовно в Георги Първанов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се оплака в прокуратурата, че е жертва на незаконно подслушване. Повод за това станаха публикации във вестник „Галерия”, че Борисов поддържал редовна комуникация с Георги Първанов и затова има записани доказателства. Попитан кой е поръчителят според него, той отговори, че това са ДПС и Моника Йосифова, съпругата на Сергей Станишев.

 

Първанов в Банкя никога не е идвал, ние сме единствените, които сме доказали, че коалиции не правим. Бях премиер, той президент. За последно пихме кафе в неговата резиденция, когато още бях премиер и от тогава не съм го виждал, категоричен бе Борисов.

 

Чух изявлението на г-н Борисов и се смях от сърце. Аз познавам Моника много добре, но сега  научавам за тези особености - че тя освен всичко и като главен прокурор решава кой да бъде подслушван. На г-н Борисов лъжите се му като добър ден”, отвърна политическият му опонент и лидер на БСП Сергей Станишев.

 

Лютви Местан пък заяви, че „Българският парламент и България имат много важен дневен ред, много важни въпроси, за да се занимаваме с брътвежите на Бойко Борисов. Ако той обаче не е в състояние да направи разлика между предположение и информация, нека да попита главния прокурор аз откъде ги знам тези неща. Аз факти не съм съобщил”.               

 

Вътрешният министър Цветлин Йовчев пък заяви, че в МВР и ДАНС не са изготвяни искания за СРС спрямо Първанов, Борисов или Румен Петков. Той е категоричен, че по време на настоящия кабинет не се събират и няма да се събират данни за политици, за партии и процеси. „Държавата няма да има пръст в това”, обеща вътрешният министър.

 

Бившият държавен глава Георги Първанов заяви в студиото на „Здравей, България”, че не се е срещал с Борисов. Той не се поколеба да спомене имената на хората, които според него взимат важните решения в БСП. „Аз твърдя, че решенията се взимат в един кръг, в който участва председателя с Делян Пеевски”, каза Първанов. Той заяви също така, че срещу него се води компроматна война, която е добре организирана и смята вече да не коментира лъжите, а да потърси правата си в съда.

 

Георги Първанов още един път заяви, че няма намерение да напуска Социалистическата партия. Според него партията трябва да напуснат тези, които  подвеждат избирателите. Името на Първанов няма да фигурира в листата на АБВ за евроизборите. Движението е готово да се яви и на предсрочни парламентарни избори, но според лидера му - не би било добре за държавата едновременно да се проведат и вотовете за национален и евро парламент.

 

Срещали ли са се Бойко Борисов, Георги Първанов и Румен Петков заради рестартирането на АБВ? Темата продължава утре в „Здравей, България” с коментара на Борисов и Петков.