Семейството на ромския бос смята, че става въпрос за политическа атака от ГЕРБ

„Не мога да кажа дали Цветанов е знаел за тефтерчето, или не. Но ако министърът на финансите е знаел, мисля, че би трябвало и той да знае. Но тези хора, които са направили обиските, трябва да кажат защо не е иззет по надлежния ред. Не е нормално да не бъдат вписани в протокол, каза в интервю за „Здравей, България” бившият шеф на митниците Ваньо Танов по повод скандалното тефтерче, за което се твърди, че е на ромския бос Кирил Рашков – Цар Киро.

 

От написаното в тефтера става ясно, че авторът е отделял пари за фалшиви етикети за алкохол, подаръци и даване на различни суми пари на хора, близки до митниците, полицията и политиката.

 

„Министърът на финансите каза, че при обиск в дома на Рашков е открито това тефтерче. Не съм се срещал със служителите, защото те ще продължат оперативната работа по случая. Не беше редно да изисквам имената, защото можеше да изтече информация. Не знам какво са правили службите през тези две години. Сега разбирам, че тефтерчето не е иззето по надлежния ред. Има достатъчно данни да се образува дело за престъпление срещу неизвестен извършител”, каза Танов.

 

„Понякога се действа така, но в случая не мисля, че е правилният подход. Единственото, което може да стане ясно, е кой е участвал в обиска. Може да има политически мотиви, може да са лични, от служители”, категоричен бе бившият шеф на митниците.

 

Часове след избухването на скандала, полиция влезе в дома на Рашков. Униформените отказаха да обяснят повода за нахлуването в къщата му. Минути по-късно по телефона за Нова телевизия Кирил Рашков заяви, че тефтерчето не е негово и че става въпрос за политическа атака на хора от ГЕРБ, които са го вкарали в затвора без той да е виновен.

 

В къщата в Пловдив, в която фамилията на ромския бос се премести да живее след размириците в Катуница, репортерът на Нова Благой Бекриев открива съпругата му Костадинка. Тя категорично заяви, че почеркът не е на съпруга ѝ и тефтерчето не е негово.

 

Членовете на фамилия Рашкови отричат да познават политиците, митничарите и полицаите, чиито имена фигурират във въпросното тефтерче. „Всеки може да си направи такъв тефтер и да каже, че е на някого. Всичко е лъжа”, казва Кристиян Рашков.

 

Митничарите Татяна Лачева, Димо Боев и Дияна Стоянова, чиито имена се четат в тефтерчето действително се оказаха служители на Митница - Пловдив. И тримата отказаха да се срещнат с нас. И тримата митничари са дългогодишни служители. Нямат провинения и никога не са разследвани за подкупи, обясниха от ръководството на митницата.

 

„Татяна Лачева е в отдел “Последващ контрол“, Димо Боев е в отдел “Акцизи“, а Диана Стоянова е в отдел “Митническо разузнаване и разследване“. Ако ми бъде възложено и аз да извърша някаква проверка от директора на Агенцията, също ще предприема необходимите действия”, казва заместник-началникът на Митница - Пловдив Боян Тодоров.

 

Последната проверка на Митническата агенция в алкохолната фабрика на Кирил Рашков е била през 2009 година. Именно след тази проверка фабриката на Рашков е затворена.

 

„Тази проверка беше за незаконно производство на акцизни стоки. Констатира се, че, да, наистина има такова нещо. Колегите тогава, в екипа между другото беше и Диана Стоянова, което може би ще е интересно от проверяващите, които установиха, че действително е работено с тази колона. Включително и тогава беше открит един такъв бележник, който е предаден на съответните органи. Установено беше, че са описани в този бележник количествата, които са произведени”, заяви Тодоров.

 

Прокуратурата в Пловдив вече се самосезира по случая с тефтерчето. Рашкови заявиха, че ще поискат графологична експертиза и ще съдят автора на компромата.

 

Всичко по темата гледайте във видеото.