Георги Енев беше обвинен в длъжностно присвояване на над 1,4 милиона лева

Върховният касационен съд остави в сила присъдата на Пловдивския апелативен съд от 12 години лишаване от свобода на Георги Енев, станал известен като Жоро Милионера, обвинен за длъжностно присвояване на над 1,4 милиона лева, съобщиха от съда.

 

В решението на ВКС се казва, че присвоените от Енев пари многократно надвишават определението за "особено големи размери". Откраднатата сума възлиза на 6400 минимални работни заплати, което определя случая като особено тежък.

 

Върховните съдии се съгласяват с констатацията на Пловдивския апелативен съд, че "разкаянието и съжалението не се извличат само от произнесени думи", но и от действия, които да доказват действителното разкаяние на подсъдимия. Висшите магистрати посочват, че "в конкретния случай поведението на Енев е тъкмо обратното". Те не възприемат и защитната теза на подсъдимия, че бил подтикнат към кражбата, защото не можел да обслужва ипотечния си кредит.

 

Първоначално той беше осъден от Пловдивския окръжен съд на осем години лишаване от свобода, като присъдата беше протестирана от прокуратурата пред Апелативен съд. Георги Енев беше признат за виновен в кражбата на близо милион и половина лева от инкасо автомобил.

 

Апелативният съд прецени, че при обсъждането на смекчаващите отговорността обстоятелства Окръжният съд неправилно е приел покаянието на извършителя. Подсъдимият е планирал и съзнателно е извършил тежко престъпление. Целеният от подсъдимия резултат е постигнат, а парите са отнети и скрити.