Задържан е българин, организирал канала през България за Македония

Опит за трафик на чужденци пресече полицията. Задържан е българин, организирал канала през България за Македония. Той се е опитал да прекара 17 афганистански граждани, които са върнати в бежански лагер в София.


До ареста се стигнало, след като на пътя между Сандански и Петрич шофьор на бус отказал да спре за полицейска проверка. Властите потърсили съдействие от полицията в Петрич и след заградителни мероприятия спрели буса.


В него пътували 17 афганистанци, част от които имали статут на бежанци. Ескортирал ги лек автомобил, в който пътували криминално проявени лица. Те имали за цел да организират трафика.


„Това са афганистантски граждани, част от които имат някакъв правен статут на бежанци. Говориме, че охраната на българската граница е априори и по принцип и не е еднопосочен процес, нали тя се охранява както към вход, така и към изход. В района на главен път Е-79 близост до Петрич беше задържан и ескортиращият автомобил с още две лица български граждани, единият от които е организаторът на канала”, обясни комисар Георги Костов, ОД на МВР Благоевград.