Според прокуратурата Златанов е скрил информацията, че Плевнелиев е проверяван за конфликт на интереси

Случаят със скандалното тефтерче на Филип Златанов влиза в съда. Заради записките си, кой да удари и кой да оправи, бившият председател на Комисията за конфликт на интереси ще бъде съден за престъпление по служба.

 

Според прокуратурата той не е изпълнявал служебните си задължения добросъвестно, а е правил това, за да осигури облага за едни и да навреди на други.


Личният тефтер на Филип Златанов се превърна в един от най-големите скандали на 2013-та. Той беше открит при обиск на офиса му, а държавното обвинение направи медийна презентация на съдържанието му с категорична констатация за разкрити политически поръчки.


„Напоследък правим риалити пресконференции, имаме намерение и тази да стане такава. Златанов е изпълнявал дадената му директива – удар, оправяне, забавяне на някои преписки, дори укриване на преписки. – Установен ли е човекът, който е давал нареждания? – Установили сме много повече и това, но не може да ви кажем”, обясни зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.


И досега обаче прокуратурата не казва кой е установеният от тях поръчител, а името му не се споменава дори в обвинителния им акт срещу Филип Златанов. Това на практика означава, че фигурата на поръчител въобще не съществува.


Иначе, от записките в тефтера на Златанов се вижда, че в работата си той е съгласувал всяка своя стъпка с жена с инициали И.Ф., както и че един от списъка с поръчки е президентът Росен Плевнелиев.


След тези разкрития, прокуратурата обвинява Филип Златанов за това, че е нарушил служебните си задължения, за да набави облага за едни и да навреди на други хора.  Самият Филип Златанов обясни още миналата година, че записките отразяват личното му мнение на юрист. Филип Златанов не беше открит за коментар.

 

По повод скандалното тефтерче на Филип Златанов от прессекретариата на държавния глава отговориха с официално съобщение на направените обвинения.


В него президентът призовава прокуратурата да направи публични всичките си констатации по случая. В съобщението се казва, че президентът по никакъв начин не е облагодетелстван от акта за спиране на образуваното производство, нито от неговото забавено оповестяване.


Прекратяването на производството означава, че във всеки един момент същият сигнал може да бъде разгледан отново. A правата на лице, заемащо публична длъжност, което не е в конфликт на интереси, какъвто е случаят с президента, са защитени, когато спорът се реши по същество.


Повече по темата гледайте във видеото.