Рецидивистът бил спиран 39 пъти, но останал ненаказан от органите на реда

Мъж от Велинград открадна личните данни на свой съсед и се превърна в ненаказуем рецидивист на пътя. 39 пъти бил спиран от катаджиите за различни нарушения, включително и за употреба на алкохол. Всеки път се изплъзвал от наказанията и глобите, като се представял пред полицаите с името и ЕГН-то на съседа си.

 

Живко и Димитър били приятели и съседи. Живеели близо един до друг в ромската махала на Велинград. Димитър знаел всички данни на комшията си Живко и всеки път, когато катаджиите го спирали за нарушения, обяснявал че е забравил документите си вкъщи и се представял с името и ЕГН-то на съседа си. Така 39 пъти полицаите от Пазарджишка, Благоевградска и Смолянска област му съставяли актове, без въобще да се усъмнят, че всъщност това е друг човек и че пишат актовете на неговия съсед.

 

Не мога да кажа как е взел моите данни. Има много актове. Той е карал пиян в Пазарджик и го хващат полицаите, без свидетелство, без лична карта, пиян, пускат го и ми взимат трите имена. И идват да ми вземат на мен свидетелството”, каза потърпевшият Живко Цимпарев.

 

Живко разбрал за измамата, едва когато полицаите отишли в дома му, за да му вземат книжката, тъй като вече имал 39 неплатени акта за над 1200 лева. Наел адвокат, който направил собствено разследване и стигнал до истинския нарушител.

 

Този вид дейност, незаконно съобразна спрямо българския гражданин трябва да бъде преустановена и в никакъв случай да не се допуска невинни хора да попадат под ударите на закона. Това е недопустимо”, казва адвокат Румен Апостолов.

 

Защо полицаите са проявили небрежност и са съставяли актове на друг, вместо на истинския виновник и ще има ли наказани? - Отговорите утре в „Здравей, България“.

 

Репортери: Благой Бекриев и Екатерина Николова