Хората от Негушево не искаха каменна кариера край селото си

Развръзка след предаването на Нова "Разследване", излъчено през октомври миналата година. Проектът за каменна кариера край село Негушево е в разрез със закона, става ясно от решение на Върховния административен съд по казуса.

 

От години всички в Негушево са против построяването на каменна кариера до селото им. По думите им една фирма е получила право на търговско откритие и се е опитала да вземе концесия тихомълком зад гърба им, както и на кмета и на община Горна Малина.

 

Фирмата е взела право на проучване, но за да прескочи несъгласието на всички в селото, дори не е направила необходимите сондажи. Сондирала е само веднъж, а според изискванията, трябва да има поне 4 сондажа в посоченото за концесия място.

 

След това в протокол на Регионалната инспекция по околната среда и водите е написано, че има 4 сондажа. Хората от Негушево викат геолог и геодезист и виждат, че сондажи няма. После канят нова комисия, която да го установи на място. Фирмата води дело срещу Министерството на икономиката и енергетиката, защото им е отменило процедурата за търговско откритие.

 

Върховният административен съд обаче констатира, че фирмата-концесионер губи битката, а хората от Негушево се надяват да няма кариера в района им.