Да се сдобием е нелегален тютюн се оказа съвсем лесна задача

Ръст на нелегалната търговия с нарязан тютюн. От една страна държавата губи пари от акциз, а от друга- стоката е по-евтина. 

 

Да се сдобием е нелегален тютюн се оказа съвсем лесна задача. Достатъчно е да се поразровим в интернет. Килограмът се предлага за 35 лева, а доставката е с куриерска фирма на адрес. 

 

Още на следващия ден сме собственици на нелегален тютюн. За да разберем на какво сме попаднали, го даваме за изследване. 

 

Първата стъпка от анализа сочи, че в него има по-едри парчета, ненарязан тютюн, малко хартия и изпражнения от буболечки.

 

Следващата стъпка е да се направи химичен анализ на тютюна и на неговия дим. Специалната пушеща машина изчислява колко са вредните вещества в тютюна. 

 

Оказва се, че това,  което сме си купили по интернет, е по-вредно за здравето ни и от най-вредните цигари в магазина.


 
Извън лабораторията тютюнът не е наука, а прехрана. Ниските изкупни цени тази година изкараха много тютюнопроизводители на протест.

 

Ако дойде някой при мен и поиска 10 лева килограм, ще му дам 100 килограма или там 200, колкото иска, ще му го продам и това е. Защо трябва да го давам на 5 лева? Но не са идвали при мен, а идват, слушам, че идват”, разказа Илия Коков – тютюнопроизводител. 

 

И така производителите получават повече пари за труда си, незаконните търговци имат лесна печалба, а пушачите минават по-евтино, но не и безопасно.