Той твърди, че за първи път чува за казуса, съобщен от Ваньо Танов в ефира на Нова

„Докато аз съм бил зам.-министър на финансите, Йордан Цонев не се е опитвал да влияе на никакво данъчно назначение или данъчно разследване”. Това каза депутатът от „Коалиция за България” Георги Кадиев във връзка с вчерашните думи на бившия шеф на митниците Ваньо Танов, че по време на Тройната коалиция на фирми, свързани с Цонев, са възстановявани огромни суми ДДС

 

„Възможно е тогава Танов като директор на ГДБОП да е прихванал някакви разговори между министър и служител на НАП”, допълни Кадиев. 

 

Танов твърди, че министър се е обадил на човек в НАП и му обяснил да не се притеснява за фирмите, на които трябва да се възстанови ДДС, защото се водят собственост на подставени лица. Става дума за 2005-2006 година по време на Тройната коалиция. Това обаждане било с идеята да се възстановят милион и 600 – милион и 800 хиляди лева на Йордан Цонев, но не директно на него. 

 

„Ако е имало натиск, очевидно аз съм бил прескочен и за първи път чувам за това нещо. Танов също не ми е го казвал”, коментира Кадиев. 

 

Той допълни, че в една командировка усетил силно напрежение между тогавашния шеф на НАП Мария Мургина и Ваньо Танов, но никога не разбрал защо. 

 

Разговора с Кадиев гледайте ТУК. Още новини от интервюто - ТУК.