Четири години след операция „Октопод” Дамбовеца съди България за 85 милиона евро

На 10 февруари 2010 г. седем души бяха арестувани. Те бяха обвинени за организирана въоръжена престъпна група. Един от задържаните бе и адвокат Николай Велков, сочен за „мозъка на Октопода”. Алексей Петров, Шотолов и Хамстера ги съдят от години. Но за четирима от задържаните все още няма внесен обвинителен акт в съда.


„Няма обвинителен акт и напрактика изтича периода, в който можеше прокуратурата да внесе този обвинителен акт. Спазва се закона и тече последният едномесечен срок, в който държавното обвинение може да внесе обвинителен акт, след което или да го прекрати, или съдът ще го прекрати”, обясни в студито на ДИКOFF адвокат Николай Велков.


Десетки милиони бяха запорирани на Пламен Стоянов, по-известен като Дамбовеца, който бе сред задържаните.


„Няма конкретизирано обвинение. С днешна датанещата са такива, каквито бяха преди четири години. В крайна сметка не са открити никакви нарушения. Тук номера няма да мине поради липса на достатъчно доказателства”, коментира Дамбовеца. По думите му през последните четири години са се опитвали да му припишат убийства на хора, както и опити за спиране на бизнеса му.

 

Втора част от разговораЧетири години след операция „Октопод” един от обвиняемите - Пламен Стоянов, известен като Дамбовеца, съди България за 85 милиона евро. И е на път да ги получи, или поне част от тях. В жалбата, която е над сто страници, адвокати са описали надлежно всички действия на правителство, министри, служби, прокуратура.


„Отидохме в етап, в който съдът в Страсбург реши да разгледа делото като пилотно”, обясни пред Нова телевизия Пламен Стоянов.


На служебното правителство миналата година пък се паднало да отговаря на 10-ина въпроса.
„Поискаха да направим одит на щетите и пропуснатите ползи. Показа едно 8-цифрено число. Моят иск е за 85 млн. евро”, заяви Дамбовеца.


Одитът е извършен от международно призната компания. По думите на Пламен Стоянов практиката в такива случаи е жалбата да бъде уважена и завелият делото да получи около 50-60% от исканата сума.


Целия разговор гледайте във видеото.