50-годишната Антоанета Първанова е работила в услуга на разследвани лица

Разкриха къртица в новосформираната агенция за подслушванията. 50-годишната служителка на звеното Антоанета Първанова е обвинена в изнасяне на класифицирана информация към лица от „ъндърграунда”. До осветляването на къртицата се стигнало, само месец след като в ДАТО била въведена новата система за контрол на служителите.  

 

Клиентите на уличената служителка били осигурени от нейния зет, който също е задържан и е направил пълни самопризнания. За услугата да дава информация подслушват ли се телефоните на определени лица или не, Първанова получавала месечно възнаграждение в различни размери – от 500 до 3 000 лева.  

 

Някои хора са били на месечен абонамент. В замяна, на което периодично се проверявало дали те са на контрол или не”, каза зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

 

Но освен дали са разследвани или не, абонатите на Първанова получава ли и информация кой точно е служителят, който ги проучва, както и докъде е стигнала разработката. Кои точно са лицата, които са ползвали услугите й, прокуратурата отказа да назове. Стана ясно обаче, че сред тях няма политици.

 

„Много е трудно да се даде количествена оценка на вредата от дейността на тази дама. Във всеки случай тя е свързана пряко с националната сигурност”, заяви председателят на ДАНС Владимир Писанчев.

 

Засега с обвинение е само Антоанета Първанова. Посредникът и двама от абонатите й също са задържани, но не и обвинени.

 

Повече за случая ще научите от видеото.

 

Репортер: Десислава Георгиева