Афганистанецът с германски паспорт Сюлейман Сидики е издирван в Германия

Афганистанец, заподозрян в участие в терористичната групировка "Ал кайда" се изправи пред български съд. 27-годишният Сюлейман Садики, за когото Нова ТВ съобщи снощи, е бил задържан в Пловдив. В Германия е осъден на три години и половина затвор за терористична дейност.

 

Сидики е избягал от Германия преди 20 дни по време на делото, което се води срещу него за тероризъм. У нас е арестуван на Централната гара в Пловдив. Пред съда обясни, че дошъл в България със съпругата си, защото бягали от проблемите в Германия и знае за какво го търсят властите. Въпреки това, Сюлейман поиска от българските магистрати да го екстрадират в Германия.

 

Сюлейман е роден в Кабул, но дълго време живее в Германия. Затова има и двойно гражданство. Съдът му назначи преводач от немски и служебен адвокат. Българският му защитник заяви, че в искането на немските власти за екстрадирането му не са посочени конкретни доказателства той да е извършил престъпление.

 

„В Германия е издадена европейска заповед за арест спрямо него, като се иска предаването му за наказателно преследване. Обвиняват го, че е участвал на два пъти в терористична организация през 2009 г.  Първата проява е за участие в „Ислямско движение за Узбекистан“ , а втората е за „Ал Кайда“,” обясни съдия Розалия Шейтанова от Окръжен съд – Пловдив.

 

Има данни, че Сюлейман Сидики е членувал в терористична организация, изповядваща идеология, близка до тази на "Ал Кайда" и е преминал обучение във военен лагер в района на афганистанско-пакистанската граница.

 

От ДАНС категорично заявяват, че не е установено задържаният да е извършвал терористична дейност на територията на България.

 

„Съдът реши, че най-подходящата мярка за неотклонение, докато се разгледа въпросът дали да бъде предаден изобщо на Германия, е задържането под стража, тъй като той няма адрес в България, няма къде да бъде призован. Както и той самият разясни - преминава оттук в опит да избяга от Германия”, каза още съдия Шейтанова.

 

До седмица българският съд ще реши дали да го предаде на германските власти.

 

Репортер: Благой Бекриев