Четирима въоръжени и маскирани мъже нахлуха в банка в квартал „Хаджи Димитър"

Близо 200 хиляди лева бяха задигнати при поредния банков обир в столицата. Рано тази сутрин четирима въоръжени и маскирани мъже нахлуха в клон на банка в квартал „Хаджи Димитър” – минути преди да отвори. При грабежа пострада един от охранителите на офиса.

 

Няколко часа след нападението по нищо не личи, че този банков клон е бил атакуван. Всичко се случва малко след 8 сутринта – близо половин час преди банката да отвори. Минути по-рано банковият офис е зареден с около 200 хиляди лева от инкасо автомобил – най-вероятно сумата, която е била открадната и служителите са се подготвяли да започнат работа. Извършителите на обира пристигат на този паркинг, който се намира буквално до кооперацията, в която е банката. Нахлузват маските, пресичат улицата и бързо достигат до вратата. Един от тях е бил въоръжен с автомат, а други – с чук, с който чупи стъклената врата.

 

При инцидента вътре били дежурният охранител, една касиерка и една чистачка. Служителите били ужасени от насочения към тях автомат. Маскираните ударили няколко пъти в главата охранителя, след което се устремили към трезора, в който тъкмо били прибрани парите от инкасото.

 

Повече от два часа продължи огледа на мястото на обира. Улицата остана затворена, докато полицаи и следователи разпитваха живеещите наблизо. Повечето от тях обаче не бяха чули нищо. Служителите на банката, станали неволни свидетели на атаката, също бяха разпитани от полицията.

 

След няколко часа мълчание все пак стана ясно, че обир има, а от касите са изнесени близо 200 хиляди лева. „Вложителите могат да бъдат спокойни, тъй като всички пари на банката са застраховани”, увери управителят на банката Васил Христов.

 

С няколко рани се отървава и охранителят, който единствен пострада при инцидента. С линейка раненият е откаран в „Пирогов", но малко след това е изписан. Обирът е заснет от охранителните камери на банката. Все още обаче извършителите, задигнали парите от трезора, не са заловени.

 

От началото на годината това е третият поред опит за дръзко посегателство над банков клон или банкомат. През януари въоръжени и маскирани мъже опитаха да ограбят банков клон до Руски паметник в столицата, но без резултат, А само преди дни беше разбит и банкомат,  монтиран в клон на друга банка на улица „Оборище” в центъра на София.

 

В същото време стана ясно, че апелативният съд в Бургас е потвърдил 15-годишната присъда на извършителя на опит за грабеж от банков клон в Сливен. Стефан Стефанов ще изтърпява наказанието си при първоначален строг режим, решиха магистратите.

 

Репортери: Георги Георгиев и Ивайло Везенков