Трафикът е станал под прикритието на колите, участвали в рали „Дакар”

1400 кг кокаин превозвани под прикритието на Рали „Дакар”. Схемата е разбита при съвместна акция на българската, френската и испанската полиция. Кокаинът бил доставян от Южна Америка към Западна Европа. 

 

В гумите на камионите, превозващи техника за рали "Дакар". Всичко се товари на кораби – камиони, коли и техника. Именно в един от тези камиони са сложени наркотиците. Машините, а и пратката са тръгнали от Аржентина, Боливия и Чили.   

 

Криминална полиция обискира офиси в София, в района на комплекс, намиращ се на булевард "Симеоновско шосе". Става въпрос за обиск в автокъща на общинския съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев, който е участник в Рали "Дакар". 

 

Наркотрафикантите са използвали автомобилите и камионите на участниците в Рали „Дакар”, което от 2010-та година се провежда в Южна Америка. След като състезанието приключва, техниката поетапно се връща в Европа с кораби. И именно това се оказва перфектното прикритие за пренасяне на белия прах. Схемата била разплетена благодарение на българската полиция.

 

Схемата кокаин в техниката за Рали „Дакар” се оказва стара и изпитана. Още през 2010-та 800 килограма от наркотика на богатите са намерени в камион на състезанието от испанските власти. 

 

Този път разследването започва по сигнал на родното МВР и е поето от още две държави Франция и Испания. И така схемата е разбита, а кокаинът и някои от участниците – задържани. За разбитата схема се похвалиха едновременно и в трите държави, а разследването вече е в ръцете на френските власти.

 

Въпреки пространните пресконференции в три държави, се оказа, че много въпроси остават без отговор – кои са задържаните българи, каква точно е била ролята им, колко други хора са участвали, българите ли са организатори или не.     

 

Неофициално обаче разбрахме, че организаторите на канала са двама българи. Задържани са още и двама испанци, като предстоят нови арести. 

 

И още един детайл - от заловеното количество кокаин на пазарът е можело да излязат цели пет тона наркотик. Очаква се най-рано до края на седмицата да станат ясни имената на българите, ръководели канала за дрога