15-годишната му сестра е в "Пирогов" с 28% изгаряния

Взрив отне живота на 11-годишно момче в Севлиево. 15-годишната му сестра е с опасност за живота в „Пирогов”. Къщата, в която са живеели двете деца, е срината.

 

Според съседи 15-годишната Александрина вчера в ранния следобед споделила, че в къщата мирише на газ. Проверила газовата бутилка и решила, че не е от нея. 

 

По-късно при опит да запали печка на дърва последвал взрив, при който цялата къща буквално се стоварила върху брат й Анатоли.  


   
В първия момент си помислих, че е починало момчето, но не беше. Дадохме му малко водичка. То се съвзе и само ни помоли по-бързо да го изкараме. Тогава всички хора с всички сили се опитаха да вдигнат плочата, но безуспешно. С голи ръце прекопах отдолу, отломките, за да му изкарам крачетата и успяхме да го изкараме”, разказа съсед.

 

Нараняванията  на детето са толкова тежки, че умира малко по-късно болницата в Габрово. Сестра му е преместена в „Пирогов”.

 

 Хората на ул. „Васил Левски” са категорични, че  взривът не е предизвикан от газова бутилка. 

 

Предполагам, че е  от газта, която минава тук. Имало е теч, от мръсния канал е влязъл в банята, от мивката по тръбите и са се напълнили всички стаи с газ”, смята Джемайдин Алиев.

 

Взрив в къща уби 11-годишно момчеОт местното газоразпределително дружество не изключиха тази възможност заради ВиК ремонт по улицата.  

 

Има две възможни причини. Едната е да е нарушена тръба по време на изкопните работи, а другата по време на изкопните работи някой да е решил, че ще се свърже незаконно”, обясни Момчил Момчилов, изпълнителен директор на „Севлиево газ 2000” АД.

 

За да може да локализират дали има изтичане някъде, местното газоразпределително дружество е прекъснало тръбата. Проверката обаче показва, че няма изтичане.

 

Децата живеели сами в къщата. Родителите им работят в Гърция и Германия, а на роднини разчитали да ги наглеждат.

 

Александрина е с 28% изгаряния, обявиха от „Пирогов”.

 

С 28% изгаряния по главата, ръцете, шията, долните крайници. Има отоци на главата и очите и е с реална опасност за живота. Контактна е, разчитаме да се възстанови, правим всичко възможно. Прогнозата за възстановяване може да я кажем след 14-21 дни, утре предстои оперативна намеса”, обясни д-р Веселин Рашков от Клиниката по изгаряния. 

 

Подробности за трагичната история гледайте в предаването „Здравей, България” в понеделник, 10 март.