Боингът с 239 души на борда е в неизвестност вече две денонощия

Виетнамски авиокомпании съобщават, че техни пилоти са забелязали от въздуха предполагаеми отломки от изчезналия самолет на Малайзийските авиолинии. Заради тъмнината обаче още няма потвърждение. 

 

Боингът с 239 души на борда е в неизвестност вече две денонощия. 

 

Терористичен акт не е изключен като причина за изчезването му. Подозренията са свързани с двама пътници, които са използвали крадени европейски паспорти, за да се качат в самолета и са купили билетите си заедно.

 

Малайзийският министър на транспорта обяви, че освен двамата пътници с откраднати паспорти, службите проверяват още 2-ма пасажери за евентуални връзки с терористични организации.


Разполагаме с имената на всички 4-ма заподозрени. Нашето разузнаване работи по случая още от вчера. Обсъдихме ситуацията с чуждестранни разузнавателни агенции, които ще ни помогнат в разследването”, обяви транспортният министър на Малайзия Хисхамудин Хюсеин.


Пред журналистите Хюсеин потвърди, че има опасения за извършен атентат. Бойци на Ал Кайда са използвали подобна тактика с откраднати паспорти, за да се опитат да фалшифицират самоличността си, посочва Асошиейтед прес.


Китайските медии спекулират, че евентуален атентат може да е част от мащабна операция на уйгурски сепаратисти, включваща и масовото клане на гара в китайския град Кунмин на 1-ви март, когато бяха убити 29 души, а близо 150 бяха ранени.


Съмненията за атентат се засилват и от нови данни от радарната система, според които изчезналият малайзийски Боинг може да е направил обратен завой от курса за Пекин и да е поел към началната точка Куала Лумпур.


Поради тази причина периметърът на издирване на машината е разширен до западните брегове на Малайзия.


В операцията участват десетки самолети и кораби от няколко държави, но до момента няма намерени отломки или други следи от самолета, превозвал 227 пътници, повечето от които китайски граждани, и 12 души екипаж.