Времето е от значение за пренасянето на бактерии от подовата настилка към храната

Всеки е изпускал храна на земята, но въпреки това я е изяждал заради "правилото на петте секунди". Екип от микробиолози подлага тази теория на тест, за да докаже дали е вярна и дали различните видове храна и подови настилки имат значение. 

 

Английски учени са наблюдавали предаването на често срещаната бактерия Escherichia coli (E. coli), както и Starhylococcus aureus (S.aureus) по вътрешни подове - килими, ламинат и плочки. Изследваната храна е препечени филийки, паста, бисквити и лепкави сладкиши, останали на пода от 3 до 30 секунди.

 

Резултатите потвърждават, че времето е от значение за пренасянето на бактерии от подовата настилка към храната, видът на настилката е решаващ фактор. От килимите е най-малко вероятно да се предадат бактерии без значение от дължината на периода. Това се отнася за всички видове храни. Препеченият хляб най-трудно "приема" бактерии от всички видове подови настилки, но при условие, че подът е сух. В комбинация с масло или конфитюр има по-голяма вероятност от пренасянето на бактерии.