Това ще се случи близо година и половина след началото на процеса

До час се очакват присъди по делото за радикален ислям в Пазарджик. Това ще се случи близо година и половина след началото на процеса и ден след последното заседание по делото. Около Съдебната палата в Пазарджик е спокойно, няма протестиращи, макар че се очакваше да има такива.


13-те имами са обвинени и за участие в нерегистрираната у нас организация "Ал Уакф Ал Ислями".

 

Прокуратурата поиска ефективно наказание затвор само за Ахмед Муса Ахмед - проповедникът в джамията на ромската махала на Пазарджик. Само за него прокуратурата поддържа обвинението за проповядване на религиозна омраза. Именно заради това той вече е бил осъждан, като наказанието му е условно и все още не е изтекло. 

 

За ходжата на Сърница - Саид Мутлу, който се сочи за организатор на непозволената у нас организация "Ал Уакф Ал Ислями" прокуратурата настоява за условна присъда. Същото наказание държавното обвинение иска и за районния мюфтия на Пазарджик Абдулах Селих.

 

За останалите 10 подсъдими, сред които има и една жена, прокуратурата настоява те да получат максималните глоби от по 5 000 лева.

 

По време на заседанията 13-те подсъдими заявиха, че са невинни, поискаха оправдателни присъди и по думите им процесът е скалъпен, обвинението е измислица на ДАНС и прокуратурата, а самият процес обслужва политическите интереси с цел печелене на електорат. Все пак съдът е този, който трябва да реши дали 13-те подсъдими са виновни, проповядвали ли са радикален ислям, налагали ли са идеите на Шириата и дали са проповядвали идеите на салафизма.

 

Повече по темата гледайте във видеото.

 

Репортер: Благой Бекриев