Той добави, че не е имало намеса от негова страна в търговския спор между НЕК и ЕРП-тата

„До този момент няма плащания от ЕРП-тата към Националната електрическа компания (НЕК)”, каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. 

 

За иска от 1 млрд. лева на EVN Стойнев, заяви, че не смята, че е сериозна заплаха и споровете се решават в съда. Той добави, че не е имало намеса от негова страна в търговския спор между НЕК и ЕРП-тата. 

 

"Когато в събота обявих за евентуалната заплаха за електроразпределителните дружества относно отнемането на лиценза, два дни преди това те са имали среща с ДКЕВР и са ги уведомили за това тяхно намерение. Аз разбрах в петък вечерта и в събота го обявих, така че не е имало политическа намеса. В крайна сметка енергийната ни система е част от националната ни сигурност и не трябва да се предприемат грешни решения, трябва да бъдем твърди и да отстояваме националните си интереси", категоричен е Стойнев. 

 

По думите му, ако бъдат отнети лицензите на ЕРП-тата, дълговете им ще останат в системата. „Кой ще ги плати? Трябва да се намерят парите, тъй като според ДКЕВР те са били прихванати неправомерно. На база диалога тези пари трябва да бъдат върнати от електроразпределителните дружества. Къде са тези пари, може би ЕРП-тата трябва да кажат", каза икономическият министър. 

 

Според министъра проблемът е, че народът трябва да плати парите от дълговете на ЕРП-тата, а народът вече е платил тази цена, тоест още веднъж народът трябва да плати. „Това решение е неправилно”, заключи Стойнев.