Задържаните се явиха пред федерален съдия в Чикаго след масираната операция на ФБР

Масирана операция на ФБР и нашата прокуратура се проведе в САЩ и у нас.
15 българи са в ареста от двете страни на океана, обвинени в крупна схема за пране на пари и банкови измами за милиони долари.

 

Във вторник, между 5.00 и 7.00 ч. сутринта, агенти на ФБР чукат на вратите на 13 българи в Чикаго и предградията и ги арестуват. По същото време в България агенти на ДАНС арестуват още двама души. Общо обвинени са 17 българи – 15, арестувани в координираната акция от вчера, един се издирва, а 17-ят вече излежава предишна присъда.

 

Сред обвиненията са пране на пари, банкови измами и измами с кредитни карти. Всички са пледирали невинни. 

 

Според властите всички са част от организирана група и са участвали в схема, в която номерата на кредитни карти от Европа са били крадени със скимиращи устройства и след това изпращани до арестуваните в Чикаго по електронен път - чрез имейл или Скайп. След това те са били дублирани върху гифт карти с магнитна лента с помощта на специални устройства, а сметките на нищо неподозиращи хора в Европа са били източвани. После парите обратно са били изпращани в България.

 

Прокуратурата иска да бъдат възстановени милиони долари, за които твърди, че са откраднати. Сумарно максималните наказания по всички обвинения се равняват на стотици години затвор. Федералните власти са следили групата от 2011 г. и имат записани десетки хиляди телефонни разговори между всички тях.

 

Информация: Ясен Дараков