Малка платформа осигурява единствената фериботна връзка между Силистра и Кълъраш

През последните години икономическите връзки между България и Румъния в района на Силистра са поставени на изпитание. Причината – спреният ферибот, който свързва дунавския град с румънския Кълъраш. Единствената възможност да транспортират стоката си за производителите в региона е малка румънска платформа, което не само забавя, но и оскъпява транспорта.

 

Тази малка платформа е единствената фериботна връзка за превоз на стоки и товари между България и Румъния. Тя свързва румънските градове Кичу и Остров от двете страни на река Дунав.

 

Заради малките размери на ферибота често шофьорите на товарни камиони трябва да чакат цял ден, за да прекарат товара си между двата бряга - разстояние, което е малко повече от километър. На отиване румънската платформа може да качи само един натоварен камион, а на връщане два празни. Така нерядко пред платформата се образуват опашки.

 

Големият ферибот Силистра - Кълъраш обаче не работи вече четвърта година. Държавата прекратява договора за ползване заради неразбирателства между българския и румънския концесионер. От това обаче страдат търговските връзки в района.

 

След прекратяване на договора на българския концесионер, терминалът се стопанисва от държавата - в случая  "Пристанищна инфраструктура" - Русе. Той е в добро състояние и има готовност да започне дейност. Превози обаче няма, защото още не е намерен превозвач за осъществяване на връзката между българското и румънското пристанище. Засега нито една българска фирма не е заявила интерес да превозва товари между Силистра и Кълъраш.

 

Поддържането на фериботна връзка или редовна линия между Румъния и България в участъка между Силистра и Кълъраш е въпрос на икономически интерес. Това се казва в отговор от Министерството на транспорта. В случай че бъде заявен реален интерес, държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" има готовност във всеки момент да предостави необходимите услуги, се казва още в официалния отговор на министерството.

 

Подробности по темата ще научите от видеото.