По думите му, работещите решения за Европа могат да бъдат успешни и за Африканския континент

„Европа и Африка трябва да бъдат равни, защото вече споделяме общи ценности – борбата с бедността, доброто образование, индустриализацията, регионалният подход и свързаността”.

 

Това заяви президентът Росен Плевнелиев преди срещата на върха ЕС – Африка.
По думите му, работещите решения за Европа могат да бъдат успешни и за Африканския континент.


„Подходът на равен с равен ще отекне много надалеч в един континент с огромни перспективи“, поясни Плевнелиев и допълни, че страната ни се ползва с много добра репутация в Африка и можем да надграждаме тази база.


„Имаме какво да покажем. Не очакваме милиардни сделки, но сме с добро име и сме търсен партньор в африканските страни“, заключи българският държавен глава.

 

Президентът Росен Плевнелиев апелира за повече гаранции за сигурност за България и за региона и за по-силно сътрудничество в рамките на НАТО. Той подчерта, че в рамките на Алианса е необходимо страната ни да бъде по-активна в направления, в които към момента не участва пълноценно.

 

„Не може да има просперитет без мир, нито перспективи за икономическо развитие без добре образовани млади хора и благоприятна бизнес среда”, посочи Росен Плевнелиев и призова форумът да фокусира вниманието си върху инициативите в подкрепа на мира, инвестициите в образованието и подобряването на условията за икономическа инициатива.


„Африка се стреми да увеличи производството на храни и да подобри управлението на водните и енергийните си ресурси. Това са секторите, в които редица български компании имат значителен опит и интерес да работят и инвестират в Африка”, отбеляза българският държавен глава.


Стимулирането на сектори като транспорта, управлението на водните ресурси и енергетиката, както и премахването на митническите ограничения, бяха посочени от държавния глава като необходими стъпки за постигането на по-бърза интеграция.