Фирмите обаче нямат възможност, нито законово право предварително да проверяват служителите си

Точно преди месец двама маскирани обраха инкасо автомобил в Ямбол. За 30 дни полицията успя напълно да разплете случая и да открие, че обирът е извършен благодарение на един от служителите в охранителната фирма. Четиримата участници в удара са задържани.  


Поредният случай, в който пазителят всъщност се оказва грабител, поставя редица въпроси за сигурността. Как фирмите се доверяват на служителите си, как ги проверяват и как ги контролират – Надя Ганчева и оператора Кирил Тасев потърсиха отговорите.


Обирът в Ямбол - организатор на групата бил Нилян Русев – охранител в общината. В Пловдив – инкасаторът Жоро – Милионера, който отмъкна парите, които трябваше да пази. Всъщност почти във всички обири на инкасо се оказва, че има замесен служител.


„За да се планира нещо такова трябва да има участие на човек, запознат с процедурите и правилата в конкретната фирма. Имаме периодични проверки и обучения, включително и детектор на лъжата”, обяснява Емил Георгиев – управител на охранителна фирма.


Заради все по-честите случаи, в които служители на инкасо измислят и извършват обири на парите, които пазят една фирма вече е застраховала и този риск.


„Имаме застраховка след Пловдив и за действия на нелоялни наши служители – като Жоро милионера – да, защото няма друго рационално решение, а същевременно клиентите се притесняват за средствата си”, допълва Емил Георгиев.


Фирмите взимат и превантивни мерки - така че служителите им да не си и помислят да откраднат парите, които пазят. Основна спирачка пред плановете за обири било ограничаването на приятелствата между охранителите. И постоянният контрол.


Фирмите обаче нямат възможност, нито пък законово право предварително да проверяват служителите си и да питат МВР дали някой техен служител или кандидат за работа има връзки с престъпници.


Повече по темата гледайте във видеото.