Ще бъдат наказани и други служители на областната дирекция

Четирима наказани заради кървавата драма в ЛясковецШефът на Областната дирекция на МВР във Велико Търново Христо Христов си тръгва от поста заради трагедията в Лясковец. Това съобщи вътрешният министър Цветлин Йовчев на пресконференция в МВР.

 

Двамата полицаи, които са снимали дома на психично болния Петко Петков и не са докладвали, че са били забелязани от него, вероятно ще бъдат уволнени дисциплинарно. Ще бъдат наказани и редица служители на по-ниски нива. Няма да има обаче каквито и да е мерки по отношение на Специалния отряд за борба с тероризма.

 

Четирима наказани заради кървавата драма в ЛясковецОт брифинга във Вътрешното министерство стана ясно, че има няколко виновни за провалената полицейска акция. Първите са служителите на ОДМВР – Велико Търново с „неадекватните си действия”, по думите на Йовчев. Те са отишли да заснемат къщата на Петков, били са видени от него и не са докладвали на никого за това, че ги е разпознал.

 

Така той се е подготвил и е очаквал щурма на полицията. А това според МВР е втората причина за провала на операцията. Баретите е трябвало да използват динамичен подход при атаката срещу Петко Петков, който да им даде време да нахлуят изненадващо в къщата и да го обезвредят.

 

Като трета, но по-малка, причина за провала вътрешният министър посочи слабото оборудване на СОБТ. Оказва се, че отрядът не разполага със средство за разбиване на врата, която се отваря навън. Това ги е забавило при пробива на входната врата.

 

Тежко дисциплинарно наказание ще има, освен за директора на полицията във Велико Търново Христо Христов, и за неговя предшественик Живко Коцев. Според МВР и двамата не са си свършили работата.

 

След като приключи дисциплинарната проверка ще стане ясно кои служители ще бъдат уволнени.

 

Всички подробности за пропуските при операцията в Лясковец очаквайте в централната емисия на Новините на Нова.