Търновски полицаи провалили командосите

МВР с равносметка след операцията в Лясковец. В ръководството - виновни за провала на акцията, при която беше убит един командос, няма. Вината ще поемат двама редови служители от Велико Търново заради "неадекватните си действия". 

 

След един месец проверка МВР установи, че издънка от страна на редови полицаи във Велико Търново е провалила отличната акция на елитните части. Наказаните ще са 4-ма. Двама служители на Криминална полиция във Велико Търново най-вероятно ще бъдат дисциплинарно уволнени, защото снимали къщата на Петко Петков ден преди акцията. Другите двама наказани ще са настоящият и бившият шеф на дирекцията в Търново, защото в продължение на няколко години не са взели никакви мерки за обезвреждането на Петко. 

 

Иначе баретите се справили перфектно с операцията. Имало обаче редица пропуски в оборудването и техниката им.

 

Над 30 командоси атакуват един заподозрян. Резултатът – баретите изстрелват над 500 куршума, от които четири засягат Петко. Той стреля по-малко, но успява да убие един командос и да рани други трима. Изводът според МВР - няма пропуски в тактиката на баретите. 

 

Основни виновници за провала на операцията били двама служители на Криминална полиция във Велико Търново. Причината – снимали къщата на Петко Петков без разпореждане и той ги видял. Не докладвали за това и така поставили баретите в капан.

 

Така изненадващата атака на баретите всъщност не изненадала никого, освен самите тях. Министър Йовчев потвърди и информацията на Нова телевизия, че баретите са нахлули при въоръжения с автомат и карабина Петко с леките си щитове и каски, въпреки че те могат да ги предпазят само от куршумите на пистолети.

 

Баретите трябвало да проникнат и през вратата вече с тежките щитове, но там ги чакала нова изненада - техническото им оборудване не било на ниво и дори не успели да разбият входната врата. Блъскали по нея, но тя се отваряла навън.  

 

В крайна сметка от МВР не открили пропуски в самата операция в Лясковец, но пък открили редица слабости в подготовката на най-елитните ни части и в оборудването им. Наказани от отряда за борба с тероризма няма да има.

 

На финала - за наказанията за бившия и настоящия шеф на търновската полиция. Живко Коцев и Христо Христов ще бъдат понижени в длъжност, но остават в системата.