
Снимка: Shutterstock
Всекидневната консумация на варива понижава липопротеините с ниска плътност
Една порция боб, грах, леща или нахут дневно понижава лошия холестерол и съответно намалява опасността от сърдечносъдови заболявания, съобщава БТА.
Канадско изследване сочи, че че всекидневната консумация на варива понижава липопротеините с ниска плътност (LDL), известни като "лош" холестерол с пет процента. Това на свой ред се изразява в понижение с между 5 и 6 процента на риска от сърдечносъдови заболявания.
Специалистите от болницата "Сейнт Майкъл" в Торонто напомнят, че бедните на мазнини и богати на протеини, витамини, минерали и фибри варива имат нисък гликемичен индекс, което означава, че се усвояват бавно, като освобождават енергията си по един постоянен начин. Така бобовите растения дават по-продължително усещане за ситос.