Мъжът обясни, че две от ребрата му са счупени, а всички останали ребра са натъртени

Мускулести кредитни консултанти счупиха две ребра на поръчител на кредит за 800 лева, който изтеглила жена.
 
„Беше заключено, те разбиха вратата, аз се заключих в банята, те разбиха и нея и там започнаха трима от тях да ме бият. След това единият ме изкара отвън, хвърлиха ме на земята започнаха да ме бият с ритници и юмруци. И последно единият си сложи крака на гърлото ми и каза, че ако до утре с Емилия не върнем парите, ще ни убият, разказа за „Здравей, България” поръчителят Владимир Палов.
 
Мъжът обясни, че две от ребрата му са счупени, а всички останали ребра са натъртени, натъртен е и бъбрекът му и вследствие на това уринира кръв
 
„Не можах да вляза в болницата, защото ми искаха 600 лева за неплатени здравни осигуровки за изминалите четири години”, допълни мъжът. Въпреки че в момента е разработен, преди това мъжът е работил, но по негови думи го били лъгали, че е осигуряван.
 
„Страхувам се за здравословното си състояние”, категоричен бе поръчителят. 
 
Когато се е случил инцидентът, неговата снаха е била в къщата с две малки деца. Кредитните консултанти ги изкарали принудително, за да не гледат какво става.
 
Емилия, която е теглила заема от 800 лв. обясни, че по къщата било стреляно
 
„Всеки ден се притеснявам, само се крия, обясни жената.
 
Цалата махала в Каблешково е пропищяла от служителитеОказа се, че много от жителите на ромската махала в Каблешково са се сблъсквали с кредитните консултанти на „Вега-1”.
 
Поне 10% от махалата теглят пари от тях. Има банки, но хората са безработни и понякога теглят пари, но се случва да закъсняват”, обясни мъж.
 
От инициативен комитет от осем фирми, които настояват за регистрация на асоциация на фирми, предоставящи бързи и необезпечени кредити, заклеймиха случващото се в ромската махала на Каблешково. Те се обявиха за въвеждане на регулация, която да изключва присъствието на подобни фирми на пазара. 
 
„Това са така наречените банки на бедните. Това е една инфраструктура, в която имате всичко - стария модел на лихварите, които работят само в тези ужасяващи места, модела на заложните къщи”, коментира за „Здравей, България” Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.
 
Според него е по-скоро прецедент, че в конкретния случай поръчителят на кредита се е оплакал. 
 
„Ако държавата я няма в тези квартали, естествено, че това ще се случва”, убеден е още Безлов.
 
„В България е пълно с щатни и нещатни правозащитници. Да бъдат така добри да съберат свидетелите и да заведат някакъв зверски иск, примерно за 1 000 000 лева, за да знаят всички останали какво може и какво не може да се прави с хората. Не виждам как българският съд, каквото и да му е състоянието, да не даде тежки присъди на такива фирми. Най-тежкия удар по една мафия е да й се вземат парите”, категоричен бе проф. Михаил Константинов.
 
Повече по темата гледайте във видеата.
 
Репортер: Цеца Алексова