Въпреки че дадена партия е използвала крадени данни и подписи, тя ще бъде допусната до избори, заявиха от ЦИК

Десетки българи откриха собствените си ЕГН-та и подписи положени под подписките, които са събирали партиите и коалициите, за да могат да получат регистрация в Централната избирателна комисия (ЦИК) за участие в предстоящите евроизбори. 

 

„Оказа се, че съм се подписала за Националистически парии на България. Това е коалиция между партия „Свобода” и и „Либертас България”, разказа в „Здравей, България” потърпевшата Виктория Кътова. Тя беше категорична, че не е слагала подписа си под каквато и да е подписка за партия или коалиция. 

 

Виктория сподели, че се е подписвала за друго движение, на което симпатизира, но то дори не е учредено като партия. 

 

„Разбрах, че съм се подписала за тази коалиция, след като мой приятел сподели страницата на ЦИК и аз реших да проверя дали данните ми са използвани”, каза Кътева и добави, че подписа й и ЕГН-то и са откраднати.

 

Същият е случаят и с Ангел Пилев. Той пък се е подписал за Българска националистическа патриотична партия. Преди време се е подписвал за предсрочни избори

 

„Всеки един от избирателите, които са се подписали, трябва да направи проверка на нашата страница”, каза от своя страна говорителят на ЦИК Александър Андреев. 

 

„Органите, които следва да бъдат сезирани, са различни и ЦИК няма тези компетенции. Едната възможност е да се обърнат към Комисията за защита на личните данни. Другата възможност е да се сигнализира прокуратурата”, каза Андреев.

 

Оказва се, че въпреки че дадена партия е използвала крадени данни и подписи, тя ще бъде допусната до избори, щом има необходимия брой. 

 

Повече по темата гледайте във видеото.