Целта е била да се пласират по време на празниците при търговия с животни

Криминалисти от ОДМВР-Бургас неутрализираха нелегална печатница в Бургас, информират от Министерството на вътрешните работи.


Полицията тръгнала по петите на престъпниците след сигнал, че се готви пускане в обръщение на голям брой подправени парични средства от различни купюри. Разследването отвело органите на реда до с. Черни връх, община Камено, където открили компютърна конфигурация и принтер-скенер, чрез които се изготвяли неистински парични знаци с номинал 10 лева.


Задържан е организаторът на престъпната дейност Д.Г. на 50 г. от Бургас, криминално проявен /съден за фалшификация на пари, излежал присъда в бургаския затвор и пуснат на свобода през януари т.г./. Наложена му е постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража”.


По първоначални данни, идеята била подправените пари да бъдат използвани при търговията с животни около великденските празници. Организаторът залагал на занижената бдителност на търговците, които в тези дни бързат да пласират стоката си, както и на липсата на възможности за проверка на оригиналността на банкнотите.


Полицията напомня, че за да не станете жертва на подобна измама е необходимо да търсите холограмната метализирана ивица в левия край на българските левове, която в банкнотите от 5, 10, 20, 50 и 100 лева е със сложни изображения, които променят цвета си, осветявани или наблюдавани под различен ъгъл. Успоредно с холограмната ивица се застъпва и релефна цветна ивица, който се усеща на пипане.