Очаква се редовният "празничен" бум на джебчийски кражби, обири и взломове

Полиция и крадци са на крак преди празниците. А крадците са и в крак с модата - вече ползват социалните мрежи като източник на информация за хората, които ще пътуват.

 

Както обикновено най-апетитни за крадците по празниците са празните апартаменти и пълните портфейли на пазаруващите в последния момент. А в еуфорията по наближаващата почивка много от нас споделят в социалните мрежи къде и за колко време ще пътуват. Крадците само това чакат.

 

Предпразничните дни и дъждовното време са идеалният момент всички хора да се скупчат в големите търговски обекти и да започне луда надпревара в пазаруване. Стотици мъже и жени са готови да харчат пари, а десетки крадци са в готовност да ги  отмъкнат.

 

Хората да бъдат внимателни, да гледат къде са им парите, документите, когато усетят дърпане или бутане да реагират веднага за какво става въпрос”, посъветва зам.-директорът на СДВР Младен Маринов.

 

А докато пият кафе в паузата между единия и другия магазин много хора споделят в социалните мрежи къде предстои да заминат, точно кога тръгват и за колко време ще отсъстват. За средно ниво престъпници не е проблем да разберат дали вкъщи ще има някой.

 

Във Фейсбук дори има специални групи, в които хората споделят кога и за къде заминават, а членовете в тях са повече от 15 000 души.

 

Затова от полицията предупреждават – не бързайте да качвате „селфита” от плажовете в Гърция и не улеснявайте крадците като заявите пред целия свят, че апартаментът ви е празен в следващите няколко дни.

 

И едно предупреждение към собствениците и управителите на магазини. Освен следенето за крадци, те ще трябва да внимават и за обирджии, които дебнат за големите обороти в края на празничните дни. От полицията препоръчват големите суми да се депозират в трезори.

 

Повече по темата ще научите от видеото.