В село Черни връх е иззета компютърна техника, принтер и 70 заготовки на банкноти

Дни преди Великден полицията разби печатница за фалшиви пари в частен дом в бургаското село Черни връх. След месеци разследване и следене, спецполицаите атакували къщата на 50-годишния Димитър Георгиев, който в края на януари напуснал затвора в Бургас, където изтърпявал наказание за фалшифициране на банкноти. Иззета е компютърна конфигурация и принтер, както и 70 заготовки на неистински левове.

 

Полицията нахлула в схлупената къща в село Черни връх,която е собственост на Димитър Георгиев. Брат му Георги разказва, че след секунди всички били по очи на земята и с белезници. Полицаите иззели техника, която Георги виждал за първи път.

 

Георги, който също предстоял 24 часа в ареста, обясни, че брат му бил в стаята с друг мъж, също от криминалния контингент. Изненадал се като ги заварил у дома, тъй като знаел, че от месец Димитър работи в Слънчев бряг.

 

При задържането, спец-полицаите иззели 70 заготовки на банкноти от по 10 лева. Имали готовност да принтират и по 20 лева.

 

„Te са представлявали банкнота от 10 лева, снимана на скенер, и от там чрез цветен принтер изпринтирана. Впоследствие е установено, че за да бъде симулирана холограмната, цветна ивица на оригиналната банкнота са използвани бандероли от цигарени кутии, които допълнително са прилепвани към въпросните фалшификати”, коментира говорителят на МВР Бургас Цветелина Рандева.

 

Пред разследващите задържаните признали, че парите щели да пласират на овчари, които преди Великден искали да продадат агнетата си на добра цена. Животновъдите признават, че не знаят как да различават фалшивите банкноти от истинските.

 

Репортер: Цеца Алексова