Салим напуска Швеция след убийството, а шведските власти го издирват с европейска заповед за арест

Българската полиция поправи грешка на своите шведски колеги, залавяйки издирван убиец, съобщава БГНЕС. Информацията тръгва от репортаж, излъчен миналата седмица по шведската телевизия, от който става ясно, че осъденият на 18 години затвор Салим Карабаджаков се разхожда на свобода в България.


31-годишният мъж трябвало да излежи присъдата в шведски затвор заради убийството на баща на три деца, което станало през 2011 г. в предградие на Стокхолм.


Според репортажа Карабаджаков бил предаден на българските гранични власти от трима шведски служители от звеното за изтърпяване на наказанията. След което вместо да лежи в затвора той бил на свобода в продължение на 163 дни.


Истината обаче се оказва далеч по-различна. Карабаджаков успява да напусне Швеция след убийството, а шведските власти го издирват с европейска заповед за арест. Впоследствие той е заловен от български полицаи и предаден на шведската съдебна система.


След произнасянето на суровата присъда започват официални преговори между двете страни Салим да бъде върнат в родината си, където да излежи присъдата си. В преговорите от българска страна са участвали международния отдел на Министерството на правосъдието и Върховната касационна прокуратура.


Размяната на писма продължила до края на 2013 г., когато шведите без да информират българската страна натоварили Салим на самолет и го свалили на летище София. Карабаджаков минал напълно свободно проверките, защото неговото име не фигурирало в нито една информационна система. Липсва и документ за предаването на престъпника. След като видял, че не е търсен от никой той даже напуснал пределите на България.


Преди десетина дни българската полиция подновява издирването на Селим и го залавя във Велико Търново. От правосъдното министерство отбелязват, че се очаква всеки момент той да бъде изпратен в затвора, където да излежи присъдата си.