Единият има присъда за убийство, а другият - за грабеж и притежание на оръжие

Двама лишени от свобода от Централния софийски затвор са обявени за общонационално издирване, съобщиха от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията".

 

Българският гражданин Николай Николов на 46 г., който изтърпява 20-годишна присъда за убийство, и гватемалският гражданин Хосе Мартинез на 48 г., подсъдим за грабеж, отнемане на превозно средство и притежаване на оръжие, са избягали от затвора вчера, 30 април.

 

Тази сутрин оперативна група е направила повторен оглед на мястото за установяване фактите около инцидента. Разпоредена е вътрешна проверка за причините, довели до бягството на двамата лишени от свобода. 

 

По неофициална информация единият от избягалите - Николай Николов-Шатката, е убиецът на популярния перничанин Николай Христов-Хайо. Шатката стана национално известен със съгласието си заедно с килъра Сиси да свидетелства срещу разбитата банда на т.нар. пернишки килъри, отговорни за смъртта на бащата на Райко Кръвта.

 

Шатката и Хосе са парнаджии в затвора. Помещението, в което работят, се намира в близост до изхода в посока ул. "Майор Векилски". Предполага се, че са се измъкнали именно оттам. 

 

Николай Николов е среден на ръст, с кестенява коса и пъстри очи. Мартинез е висок, с бяла, къса коса и сини очи.