Източници на Нова разказаха, че охраната в затворите не е достатъчна

 
Един от избягалите е 46-годишният Николай Николов, известен като Шатката, а другият гватемалецът Хосе Луис Гевара Мартинез е на 48 години. МВР вече пусна снимки на двамата и умоляват всички граждани, които имат информация за тях да се обадят в полицията или на телефон 112. Всичко е станало като на кино – информацията, която обаче успяхме да съберем от институцията е оскъдна. 
 
Затворниците минават от другата страна на решетките около 20.30 ч. на 30-и април. Най-вероятно двамата са избягали като са прокопали тунел под земята. Мъжете работили като парнаджии и се предполага, че добре познавали подземията на затвора.
 
Най-вероятно пътят към свободата им минал през шахти, които двамата добре познавали, а всичко било предварително планирано. Николай Николов-Шатката е с 20-годишна присъда за убийство. Негов бивш съкилийник обаче разказва ексклузивно пред Нова, че на гърба на Николай лежат още престъпления. Навън той имал истински боен арсенал.
 
„Той най-вероятно се е уплашил, за да предприеме тази стъпка. Той е осъден за 20 години за Хайо, но още 10 убийства и други престъпления му висят на гърба – и най-вероятно е притиснат за някое от тях”, обясни източникът на Нова.
 
Според него най-вероятно свободата за Шатката е в резултат на сделка с външен човек, който е знаел за извършено от него престъпление.
 
Източници на Нова разказаха дори, че охраната в затворите не е достатъчна и всеки зад решетките лесно може да достигне до свободата.
 
Избягалият българин стана известен и със съгласието си, заедно с килъра Сиси, да свидетелства срещу разбитата банда на пернишките килъри.
 
Другият избягал - гватемалецът Хосе  Мартинез, е един от обвиняемите за стрелбата в прохода Хаинбоаз. През 2011-та четирима мъже простреляха мъж и му откраднаха 65 хиляди лева. 
 
За бягството е разпоредена вътрешна проверка. Тази сутрин е направен и повторен оглед вътре в затвора. В търсенето на двамата мъже вече са блокирани граничните пунктове към Сърбия и Гърция в опит да засекат Шатката и Мартинез.
 
Темата продължава с нови разкрития утре, 2-ри май, в "Здравей, България".