В момента се проверява дали затворниците са получили помощ отвътре за бягството

Продължава издирването на двамата опасни престъпници, които избягаха от Централния софийски затвор. Според бивш съкилийник на един от избягалите, бягството е подготвяно около месец

 

Как точно е реализирано бягството, има ли помощ отвътре или отвън трябва да покаже вътрешната проверка на правосъдното министерство. Едно е сигурно – наказани ще има, затяга се и контролът в затворите. Новите мерки бяха набелязани на спешна среща в Правосъдното министерство между министър Зинаида Златанова и шефовете на затворите. 

 

Избягалите затворници спечелили работата си като парнаджии с добро поведение. Непрекъснато обаче трябвало да следят апаратурата под земята – затова и получили право да спят в парниковите отделения. Опознали са добре в подземията, а оттам, според бивш съкилийник на Николай Николов-Шатката, пътят към свободата бил лесен.

 

Близките и съседите на Шатката от Трън твърдят, че не са го виждали, след като е избягал. Другият избягал - гватемалецът Хосе Мартинез, няма близки в България, но е разговарял многократно с пастора на затвора.

 

В момента се проверява и дали затворниците са получили помощ отвътре, за да мината отдругата страна на решетките. След бягството надзирателите в затворите стават повече, а всеки, който влиза в затвора, ще преминава през още по-строги проверки. 

 

Най-вероятно по-малките арести ще бъдат закрити, а надзирателите от тях ще помагат в охраната на големите затвори. Всички пазачи ще минат и на допълнително обучение, за да не се стигне до нов епизод на "Бягство от затвора”.

 

Вече има образувано и досъдебно производство срещу Шатката и Мартинес за бягство от затвора. Разследващите работят по няколко версии, но за да не се пречи на работата, засега те остават в тайна.