Новите охранители няма да работят нощем, нито по празници, а ще пазят от кражби само през деня

5000 безработни стават охранители по селата от този месец. Мъжете ще се назначават на работа за 8 месеца и ще получават около 340 лева заплата. Инициативата е по програма „Сигурност” на социалното министерство, което е решило новите охранители да нямат право да работят нощем, нито пък по празници, а да пазят от кражби само през деня. 
 
Охранителните фирми обаче са категорично против програмата по начина, по който ще я прилага социалното министерство. 
 
„Да погледнем честно - кои хора са трайно безработни? Как ще бъдат подбрани тези хора, как ще бъдат контролирани, как ще бъдат обучени? Рискуваме едни безконтролни пари да отидат някъде”, убедена е Татяна Иванова от Асоциацията на охранителните фирми.  
 
По нейни думи дейността на охранителите не е просто едно обикаляне по улиците, а изисква необходими знания, умения и компетенции
 
В село Долни Цибър обаче има нагледен пример за това какво правят старите безработни като нови охранители и то извън всякакви държавни програми.
 
„Правомощията са ни, ако видим нещо да се обадим на кмета, на полицая му имаме номера. Така сигнализираме. Петък – събота, когато има дискотека, по-строго държим на работата да не направят пакост по-малките деца”, обясниха за работата си на охранители Емил Йорданов и Анатоли Боянов. 
 
Мъжете са назначени от кмета на селото Камен Димитров. За разлика от социалното министерство обаче, той се е сетил, че охранителите имат най-много работа нощно време и по празници.
 
„Всяка вечер има по четирима човека от 22:00 ч. до 05:00 ч. Обикалят района на кметството, детската градина, службите и стари и самотни хора”, обясни на екипа ни кметът.
 
За да няма съмнения как ще работят новите пазачи по селата, охранителните фирми предлагат те да получат финансиране и те да наемат, обучат и пуснат на улицата доскорошните 5000 безработни, но вече като професионални охранители.  
 
Александър Шанков, който също е охранител в Долни Цибър, обаче обясни, че е работил като професионална охрана, взел е всички необходими курсове и няма нужда от нови. 
 
Повече по темата гледайте във видеото.