Хотелиери настояват за строги санкции срещу нарушителите

Криза за спасители по морето, малко преди старта на летния туристически сезон. Друг основен проблем, който очакват хотелиерите е станалото модерно - скачане от балконите. Затова те настояват за глоби до 600 лева за всеки, който реши да скача.

 

Най-често до забавлението „балконинг” се стига след  дълго обикаляне на групи младежи по заведения и употребата на огромно количество алкохол. Според хотелиерите край на това може да се сложи само със солени глоби за непристойно поведение. За подобни прояви в чужбина отдавна се налагат глоби.

 

„В Испания и другите курорти е същото. Там от 200 до 500 евро стига на турист. Но в България не знам дали е приложимо, защото туристите, които идват, са малко по-нисък клас и не знам дали идват с такава сума, която може да покрие тази глоба”, казва хотелиерът Слави Панайотов.

 

Затова с туроператори ще се мисли и за варианта при установен опит за нарушаване на обществения ред да бъде прекъсвана почивката на виновния турист. Хотелиерите очакват да бъдат командировани и достатъчно полицаи.

 

Друг проблем през лятото ще бъде недостигът на водни спасители. Повечето от тях заминават да работят в Западна Европа и Съединените щати. „Заплатата се движи между 600 и 700 лева, а там е 2 000 долара”, споделя председателят на Комисията по водно спасяване-Бургас д-р Андрей Найденов.

 

Само тази година са обучени над 1300 момичета и момчета. За да останат у нас е нужна мотивация. И тази година плажовете ще бъдат охранявани от 1 юни до 30 септември.