Стотици протестираха рещу беззаконието, ще се съберат отново на 19 май

В Джебел се заформи истински екшън. Стотици жители на града излязоха на протест срещу беззаконието и жестокото убийство на 24-годишната майка и дъщеря. Местните хора поискаха отговори на въпросите си от директора на полицията. Те се ядосаха заради това, че той отказа да излезе при тях и ги покани на среща в сградата на общината.

 

От сутринта хора с плакати срещу жестокото убийство на Джейлян и 7-годишната й дъщеря Джейда започнаха да се събират пред общината в Джебел. Те настояваха за повече информация и по-сурови мерки срещу престъпленията в града.

 

„Те не бяха виновни, те не заслужаваха тази смърт. Тя беше много добродушна. Не е за пари, това не е убийство за пари”, каза Мерджан Байрям – приятелка на жертвата.

 

Хората искат смърт за задържания 18-годишен Мерт, който според разследващите е заклал жената и детето след като се опитал да ги обере.

 

В Джебел пристигна директорът на полицията в Кърджали, с когото трябваше да разговарят протестиращите, но те настояха това да се случи навън.

 

Протестиращите не допуснаха автомобила на директора на полицията на тръгне.

 

След още няколко опита за разговор вътре и вън от кметството въпросите бяха зададени. Сред тях – защо Мерт не е бил задържан, след като има регистрирани кражби, защо не се предприемат мерки срещу наркотиците в града, както и искания за смяна на всички полицаи, както и за повече информация дали 18-годишният ученик е имал съучастник в лицето на майка си.

 

„Аз не мога да ви кажа дали има съучастници, или не. Това означава едно некомпетентно лице да се произнася по въпросите на разследването”, обясни Петко Деведжиев, директор на Областната дирекция на МВР - Кърджали.

 

В крайна сметка след няколко часа напрежение протестиращите пуснаха директора на полицията да си отиде и се прибраха. Те обаче ще протестират отново на празника на града – 19 май.

 

Репортер: Димитър Иванов