Жените пристигнали през януари с 52 кг дрога, укрита в тайник в колата им

Съдът в Хелзинки осъди две жени от България за трафик на близо 52 кг амфетамини. 32-годишната Кристина Христова ще лежи 10 години, а майка й, Милка, е получила седемгодишна присъда, информира финландското издание „Хелзингин Саномат”.

 

В края на януари двете пристигнали с ферибот от Германия, като при проверка със скенер на автомобила им митничарите открили тайник със синтетичната дрога. Заловеното количество се равнява на хиляди единични дози. По оценка на полицията стойността на наркотиците на улицата възлиза на над 1 млн. евро.

 

По време на процеса и двете жени твърдят, че не са знаели за укритите в колата амфетамини. Казват, че са пристигнали във Финландия на почивка.

 

Съдът обаче е убеден, че наркотрафикът е истинската причина за пътуването им. Обвинението смята за странно и това, че българките са пристигнали с автомобил, въпреки че не са имали намерение да пътуват извън Хелзинки, а така таксата за ферибота е била доста по-висока.

 

Колата е собственост на Кристина Христова, която платила за пътуването и хотела. Според финландски власти тя е взела със себе си майка си Милка, за да намали риска от проверка.   

 

Пред следователите жените твърдели също, че в Хелзинки трябвало да осъществят контакт между фирми за недвижими имоти, включително от България, които обслужват финландски и руски клиенти. Кристина казала също, че трябвало да вземе със себе си на връщане 30 хил. евро по молба на клиент.