В жилището на арестуваните беше намерена самоделна бомба

Десет дагестанци бяха задържани при антитерористична операция в района на Москва. От руското вътрешно министерство смятат, че арестуваните са планирали терористичен удар около майските празници.

 

Службите за сигурност получили информация, че дагестанската група се е сдобила с компоненти за създаване на взривно устройство в навечерието на 9 май, Деня на победата.

 

В акцията по задържане на заподозрените участвали и агенти на Федералната служба за сигурност. При обиска на жилището, което са обитавали, била открита самоделна бомба. Полицаите намерили и голямо количество религиозна литература, включително книги с екстремистко съдържание, над 20 мобилни телефона, радиостанция, два лаптопа и електронни часовници, които според разследващите е трябвало да се използват като таймери за експлозива.

 

У един от задържаните службите за сигурност открили карта на град в околностите на столицата и списък с планираните за празника на 9 май мероприятия, както и подробни инструкции за изработване на самоделно взривно устройство.