Временният директор на столичния център зае работното си място безпроблемно

Най-малко 15 допълнителни медицински екипа може да се присъединят към Софийския център за спешна помощ до дни. Това обеща новият временен директор на центъра, на фона на продължаващите протести на спешните медици.

 

Въпреки няколкодневните протести и заканите на спешните медици да спрат новия си временен шеф с жива верига, пристигането му се оказа безпроблемно.

 

Аз и не очаквах друго - това са доктори, колеги, от едната страна сме. Не смятам да предприемам никакви крайни мерки, за да остават или за да си тръгват хората – всеки сам може да реши”, коментира д-р Александър Златанов.

 

Най-рано след седмица ще се решава дали да има кадрови промени, нови заплати и корекция в щатните бройки. Иначе Златанов обещава промени в работата на Спешния център още от утре. Първата и най-важна – пациентите от София и десетки близки села ще могат да разчитат на повече медицински екипи. Засега няколко от големите болници щели да предоставят свои лекари.

 

„Колегите от центровете в страната също откликнаха. Говорих с няколко шефа от сутринта, всички имат готовност да предоставят готови екипи на територията на София-град”, каза Златанов.

 

Въпреки плановете на здравните власти да изготвят нови критерии, по които да се преценява кои случаи са наистина спешни, засега не е ясно как ще се отсяват пациентите.

 

Спешен е този пациент, който чувства себе си за такъв. Има хора, които търсят медицинска помощ за незастрашаващи и неспешни състояния – като висока температура и силна болка и разни други. Не е необходимо да се ангажира екип в цял състав, за да се помогне на този пациент”, обясни новият директор на ЦСМП - София.

 

Лекарите планират да осигурят повече кабинети за неотложна помощ, където пациентите да се пресяват и само тежките случаи да продължават към спешните екипи.

 

Повече по темата ще научите от репортажа във видеото.