Той се състоя в имението Чатсуорт, където Джейн Остин пише известния си роман

В Англия бе организиран бал по мотиви от романа на Джейн Остин "Гордост и предразсъдъци". Той се състоя в имението Чатсуорт, където Остин пише известния си роман.

 

Всички дами спазиха дрескода за дълги рокли с класически квадратни деколтета и къси бухнали ръкави. Повечето рокли бяха силно стеснени под бюста съгласно модните тенденции от епохата на романа. Всички дами имаха и дълги ръкавици, които са задължителни, ако са извън дома си.

 

Господата също бяха облечени подходящо с ботуши Уелингтън, перфектно вързани копринени шалчета, жилетки и сака.

 

Балът "Гордост и предразсъдъци" се организира по случай 201 години от публикуването на романа. Билетите за събитието струваха по 85 паунда за един човек. Вечерта започна с шампанско и ордьоври, а по време на вечерята бяха изпълнени няколко песни и поеми.

 

Писателката Джейн Остин посещава имението Чатсуорт през 1811 г., когато пише романа си "Гордост и предразсъдъци". Смята се, че този дом е вдъхновението за Пембърли, резиденцията на романтика г-н Дарси. Главната героиня Елизабет Бенет се среща с г-н Дарси за първи път на подобно събитие, но в началото тя не го харесва.

 

Имението Чатсуорт е дом на херцога на Девъншир от 1549 г. и е споменато в романа като едно от именията, които Елизабет Бенет посещава, преди да стигне до Пембърли.