Той се посочва като съучастник, но не е привлечен като обвиняем по делото за „аферата КТБ”

„Дали ще бъде привлечен Цветан Василев, кога ще бъде привлечен се преценява единствено от прокуратурата въз основа на събраните доказателства. Когато се стигне до този етап на производството и ако се стигне, ще бъдете уведомени”. Това заяви прокурор Иван Гешев минути след решението на Софийския апелативен съд (САС) да потвърди решението на Софийския градски съд по мерките за неотклонение на тримата задържани по случая с КТБ лица, предаде БГНЕС.

 

„Докато не се е стигнало, има вариант да не се стигне”, отвърна Гешев на въпрос кога Цветан Василев ще бъде привлечен като обвиняем. В решението на Софийски градски съд той се посочва като съучастник на деянието, в което са обвинени председателят на УС на КТБ Орлин Русев, счетоводителките Мария Димова и Борислава Тренева- Кючукова и касиерката Маргарита Петрова. Василев обаче не е привлечен като обвиняем по делото до този момент, въпреки че според изказаните от прокуратурата в съдебна зала тези именно в негова полза четирима обвиняеми са извършили присвояването. От своя страна Софийският апелативен съд призна, че не би могъл да се бърка в работата на прокуратурата и именно и само тя преценява кого и кога да привлече като обвиняем.

 

"Искам само да кажа, че всички поставени въпроси, които се поставиха пред Градски съд в хода на мярката, както и днес, са изяснени много подробно и прецизно в мотивите на съда и няма какво да добавя към тях", заяви след решението на САС прокурор Гешев.

 

"Единственото, което мога да кажа е, че този прецизен и коректен анализ на Софийски апелативен съд и на Софийски градски съд доведе до едно законосъобразно и правилно решение, което освен, че е такова е и справедливо, защото осмисля труда на много колеги-магистрати", добави той. "Основният въпрос по това дело го каза финансовият министър-това дали е банка или пирамида, бих добавил, ако е пирамида - кой е фараонът. Това е въпросът, който седи не само от съдебната власт, а от много други органи", заключи Гешев.