Тазгодишният фест ще покаже 285 игрални филма, 143 от които ще световни премиери

Холивудските актьори Робърт Дауни младши и Ал Пачино са сред очакваните звездни гости на предстоящия 39-и кинофестивал в Торонто, информира Ройтерс, цитирана от БТА.


Масово смятан за старт на оскаровия сезон, тазгодишният фест ще покаже 285 игрални филма, 143 от които ще бъдат световните премиери. Той ще започне на 4 септември и ще продължи до 14 септември.


Робърт Дауни младши ще бъде „на разположение” за представянето на лентата „Съдията” на Дейвид Добкин, която ще бъде сред прожектираните на откриването на кинофестивала. Във филма Дауни играе адвокат от големия град, завърнал се у дома, когато баща му - съдия в малък град (в ролята Робърт Дювал), с когото не поддържа връзка, е обвинен в убийство.


В списъка с лентите за вечерта на откриването е и „Унижението” („The Humbling”). В екранната адаптация по романа на Филип Рот Ал Пачино играе застаряващ актьор, който започва връзка с много по-млада жена.


На кинофестивала в Торонто за световните премиери на филмите им се очакват също Ноа Баумбах, Алън Рикман и Крис Рок.


Баумбах ще представи лентата си „Докато бяхме млади” с Бен Стилър и Наоми Уотс като двойка на средна възраст, животът на която се преобръща, когато на сцената се появява по-млада и духовно освободена двойка.


Актьорът и режисьор Алън Рикман ще покаже историческата драма „Малък хаос” („A Little Chaos”), с която ще бъде закрит фестивалът.


Комикът Крис Рок пък ще представи филма „Top Five” в качеството си на негов режисьор, сценарист и изпълнител на главната роля.