Това са политически назначения, заяви премиерът

„Злоупотребява се в определен смисъл с назначенията и уволненията на областните управители. Искам да съм пределно ясен по този въпрос. Това, което се опитваме да направим, е да поддържаме едно равновесие”, заяви премиерът Георги Близнашки, предаде БГНЕС.

 

Той откри Съвета за тристранно сътрудничество и запозна присъстващите с причините за многобройните уволнения на областни управители. От встъпването му в длъжност досега са сменени почти половината областни управители в страната.

 

„Няма да скрия, че критерии за мен бяха резултатите от последните европейски избори. Така се прави навсякъде по света, това са политически назначения, това са представителите на централната власт в регионите, те не са лично представители на министър-председателя. Направихме някои промени най-вече в някои региони, където областните управители са прекомерно политически оцветени”, заяви проф. Близнашки.

 

Той припомни, че тези дни е призовал всички областни, които ще участват в изборите, сами да си подадат оставките и да не създават изкуствено напрежение. 

 

„Някои го направиха, други-точно обратното. И ще се наложи да се търси твърдото решение”, заяви премиерът.

 

Близнашки коментира, че бил много неприятно изненадан от областния управител на Хасково, който си позволил да направи изявление, че е посочен от ДПС, не е назначен от Георги Близнашки и няма да си подава оставката пред него.

 

„Това наследство на квотното разпределение на подобни длъжности е изцяло порочно и трябва да се замени в бъдеще време”, допълни премиерът.