От 2003 г., когато е създадена, до миналата година, дирекцияте охранявала 19 магистрати

"В момента нямаме охраняван магистрат", обяви главен комисар Георги Жеков – директор на Главна дирекция "Охрана" (ГДО), цитиран от БГНЕС. Така към момента няма нито един магистрат, за когото ГДО да има информация, че има заплахи срещу него, информация от административния ръководител, от него самия или от МВР.

 

Охраната на магистрати у нас се осъществява от служителите на дирекцията. Изключения са тримата големи в съдебната система - главният прокурор и председателите на ВКС и ВАС, с чиято охрана се занимава НСО.

 

От 2003 г., когато е създадена, до миналата година, ГДО е охранявала 19 магистрати с различни мерки за охрана, не само физическа.

 

Охраната на магистратите е една от посоките, в които са набелязани необходимост от прецизиране по приключилия успешно проект "Повишаване капацитета на служителите в ГД "Охрана" в съответствие с международните стандарти с цел постигане на по-ефективна съдебна система". Проектът е на стойност 217 000 евро и се финансира по Норвежкия финансов механизъм. Той е изпълняван за период от 18 месеца.