Количеството е почти двойно в сравнение с миналата година

Рекордно количество марихуана - близо 50 тона, е открито и унищожено в Благоевградско само за последните три месеца. Количеството е почти двойно в сравнение с миналата година и е било засято в пограничните райони в трудно достъпни места. 

 

По-голямото количество канабис е открито в Огражден планина с помощта на хеликоптер. Нивите били добре скрити в гористи местности.

 

В селата около планините Огражден и Беласица почти няма възрастен човек без присъда за отглеждане на марихуана. Изключение не прави и една жена. Не иска да покажем лицето й. През 2012 година получава две години и половина условна присъда, след като полицаи намерили канабис в нивата й. 

 

Хората обясняват, че отглеждали канабиса, за да се лекуват. За да се скрият от закона, марихуаната се засажда на ниви, част от горския фонд. 

 

След успешната за полицията "жътва” очакванията са цената на марихуаната да скочи. Обикновено килограм изсушена трева се търгува между 3 и 6000 лева, като на обикновените земеделци се падат само 1000 лева за килограм и евентуална условна присъда. 

 

Репортер: Екатерина Николова